Хто "набодяжив" з тетраетилсвинцем?

Хто "набодяжив" з тетраетилсвинцем?Ситуація з розслідуванням причин масового отруєння учнів та вчителів 8-ї школи в Черкасах прояснюється незалежними спеціалістами та…не коментується офіційними структурами.

55 учнів та 4 педагогів потрапили до лікарні 8 травня після того, як на шкільній лінійці було розпилену невстановлену отруйну речовину.

Результати розслідування причин невідомі. Однак в інформаційному просторі оприлюднені три майже ідентичні точки зору спеціалістів, до яких є сенс прислухатися.

Версія 1. Екс-заступник глави Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.


Поруч зі школою під навісом знаходяться цистерни з автомобільним пальним. Ці цистерни знаходяться в безпосередній близькості до школи. Це не відповідає нормам (ще радянським, скасованим) по санітарному розриву. Школа та автоцистерни військової частини розташовані поруч. Виходячи з офіційної інформації про «розу вітрів», вітер був північно-східний…О 9-й годині діти вишли на лінійку. Як раз з боку автомобільної частини вітер дув у сторону школи.

Лабораторні підрозділи, які ще не до кінця знищила реформа системи охорони здоров’я…Це залишки лікарів, які не втекли за кордон…Вони провели дослідження і виявили на території школи в грунті свинець. За нормальних умов він там не повинен бути.

Аналогічні дослідження були проведені на території військової частини біля автоцистерн з пальним. Також були виявлені високі концентрації свинцю в грунті.

Тобто, сьогодні основна версія розслідування, яке проводить поліція, або: аварійна ситуація, або це – людський фактор. Це бажання військових заробити копійчину, збільшивши октанове число бензину з 76-го до 95-го шляхом розбавлення його забороненим тетраетилсвинцем. Десь його можливо розлили, і вранці під дією сонячних променів випари цієї речовини спрямувалися в сторону школи. У результаті діти, що вдихали це повітря, отруїлися.

Треба провести рекультивацію грунту, куди випав свинець. Перекопати й висадити на цьому місці рослинність.

Постраждалим вживати більше продуктів, що виводять метали з організму. Фрукти й овочі. Особливо яблука.

Версія 2. Гендиректор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Володимир Курпіта
Хто "набодяжив" з тетраетилсвинцем?

"Ми досліджували воду, повітря, ґрунт і продукти харчування… За підсумками перших із них ми не виявили змін по жодному з показників, за винятком наявності свинцю в ґрунті. Також ми виявили наявність марганцю, але його концентрація не перевищувала допустимі показники. Але парадоксальність ситуації в тому, що ми не можемо стверджувати, що рівень свинцю в ґрунті перевищує допустиму норму, оскільки ці норми були скасовані 2014 року. Якщо порівняти виявлений нами показник наявності свинцю в ґрунті в черкаській школі з нормами 2014 року, то його рівень перевищує допустимі вдвічі. Сам свинець може викликати отруєння, якщо він потрапить в організм…
Хто "набодяжив" з тетраетилсвинцем?

" Свинець застосовується в добавках для нафтопродуктів. Як ми припускаємо, в сусідній військовій частині перед лінійкою міг статися розлив нафтопродуктів, які після того, як в місті підвищилася температура повітря, почали випаровуватися. В результаті ці пари викликали інгаляційне ураження (пошкодження органів дихання) у дітей. Але це припущення. Остаточно відповідь на це питання повинні дати органи слідства. Ми їм передали всі наявні результати досліджень…", - зазначив Курпіта.

Версія 3. Керівник Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов.

… поруч зі школою у Черкасах розташовується автобат зі значною кількістю автоцистерн із пальним.

Не виключено, що там були певні маніпуляції з підвищенням октанового числа бензину. Не виключено, що був розлив. А відповідно до прогнозу погоди, вітер був – якраз у сторону шкільної лінійки. Тетраетилсвинець - це досить високолетюча речовина. 26 градусів тепла було. А випаровування цієї речовини відбувається досить швидко при кімнатній температурі. І наслідок – отруєння, яке досить схоже на алкогольне.

За словами Романа Сафонова, така симптоматика, яка була у черкаських школярів - це головний біль, нудота, блювання, запаморочення – характерні для отруєння тетраетилсвинцем…

Варто згадати, що через дві доби після НС прес-секретар Генпрокуратури України Андрій Лисенко спростував ймовірність причетності військових до розпилення отрути.

«…У зв’язку з тим, що однією із версій отруєння дітей було розповсюдження невідомої речовини з прилеглої до школи території військової частини А1744, військовий прокурор Черкаського гарнізону Центрального регіону України очолив спільну групу за участю спеціалістів ДСНС, слідчої-оперативної групи Черкаського відділу поліції та військовослужбовців відділу РХБЗ військової частини 9930 із залученням новітніх приладів визначення радіаційного та хімічного фону.

За результатами проведеного огляду витоку будь-яких отруйних речовин виявлено не було. Радіаційний та хімічний фон в межах норми. Будь-яких вибухів на території частини також не було".

Якщо версії експертів (незалежних – Святослав Протас та Роман Сафонов, та офіційного – Володимир Курпіта) влучили в «яблучко», то логічно буде ставити питання про відповідальність керівництва військової частини, яка допустила (або дозволила) підлеглим «ліві» операції, жертвами яких стали діти.

Враховуючи те, що українська армія – це все ще «маленька радянська армія», з усіма її апендиксами та гемороями, є чимало об’єктивних обставин, що заважають розслідуванню.

У нашому випадку розширення складу тих, хто його проводить, за рахунок вищезгаданих спеціалістів, підвищить довіру до висновків.

Поки ж тривала мовчанка офіційних структур говорить лише про одне – багатьом є що приховувати.
Хто "набодяжив" з тетраетилсвинцем?

Кіндрат Булавін
29.05.2018 17:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter