Про Конфуція, і не тільки...

Про Конфуція, і не тільки...4 червня на сайті було розміщено статтю «Отжим» по-черкаськи. Матеріал не пройшов непоміченим у тих, кого він напряму стосувався.

Через кілька днів ми отримали лист з відділу містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА (стилістику та орфографію оригіналу збережено, -Пров.).
« Повідомляємо, що сума, за яку ПП «Україна-Центр» отримала спірне право на забудову двох із чотирьох існуючих наскрізних проходів під будівлею по вулиці Хрещатик, 223, що з’єднують вулицю Лазарєва та пішохідний бульвар, який веде далі до Замкового Узвозу і Долини Троянд, становить лише 64534 грн., а не 1 мільйон гривень, як може показатися із матеріалів статті. Така сума ніяким чином не могла «спасти» чи зберегти вищезазначену адміністративну будівлю в комунальній власності обласної ради. Якщо б відбулися відкриті, гласні торги чи аукціон за право будувати такі приміщення в такому місці – можна було б отримати значну більшу суму.

Однак головним є те, що погодження проекту будівництва виконано з порушенням чинного містобудівного законодавства, спотворює ідею затвердженого генерального плану міста Черкас, проекту забудови центральної частини міста. Проект грубо порушує архітектурний вигляд і авторське об’ємно планувальне рішення адміністративного будинку по вулиці Хрещатик, 223 – однієї з кращих індивідуальних будівель радянського періоду забудови цієї вулиці міста. Проти забудови проходів висловились архітектурна громадськість міста, організації і установи, які працюють у адмінбудинку та розташованих поруч з ним приміщеннях, про що є відповідні письмові звернення датовані 2009, 2013 та 2014 роками.

Якщо інвестори дійсно бажають надати допомогу обласній раді в утриманні комунального майна, вони можуть взяти участь у ремонті фасадів зазначеної будівлі і внести свій вклад в упорядкування вулиці Хрещатик.

Нагальної потреби в будівництві саме тут офісних чи інших приміщень не було і не має зараз. Це місце є своєрідною «родзинкою» міста Черкаси».


Звернувшись до одного із забудовників, Провінція отримала копії документів з інспекції ДАБК в Черкаській області. Одним з них ми доповнили матеріал.
Про Конфуція, і не тільки...
Клікніть для збільшення


Учора аноніми з відділу містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА надіслали нам другого листа (стилістику та орфографію збережено, - Пров.)


Шановна “Провінція»

Дуже здивовані досить однобічним заангажованим підходом до надання інформації у матеріалі «Отжим по Черкаські» про розміщення офісних приміщень у наскрізних проходах під адмінбудівлею по вул . Хрещатик, 223 і небажанням опублікувати альтернативні відомості. Це схоже на пошук «чорної кішки, там де її немає.»


Залишити без відповіді цей зойк скривджених душ було неможливо...Наша відповіль - нижче.

Шановні й незнайомі нам працівники відділу містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури, який є структурним підрозділом управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА!

Категорично не згодні з Вашою оцінкою матеріалу «Отжим» по-черкаськи», який Ви помилково називаєте «Отжим по Черкаські».

Він грунтується на офіційних документах, які, на наше переконання, підтверджують нашу правоту. Зокрема, на рішенні Черкаської облради, ухваленому депутатами в червні 2007 року. Депутати дозволили будівництво двом суб`єктам господарювання, які врятували для облради приміщення на Хрещатику,223. Якби не це, то невідомо, в якому б місці сьогодні сиділи працівники управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА (як відомо, місцезнаходження відомства пана Дмитренка – Хрещатик, 223, 2 поверх).

Ваші умовиводи про те, що сума в 64 534 грн., сплачена одним із забудовників, «ніяким чином не могла «спасти» чи зберегти вищезазначену адміністративну будівлю в комунальній власності обласної ради» - є пересмикуванням фактів, яке до лиця хіба що 5-річній дитині.

Боржник - ДАК «Хліб України»- почав виплачувати кредит, але погасити його не зумів. Два суб`єкти господарювання за умовами конкурсу, оголошеного облрадою, борг ДАК «Хліб Україна» (читай – Черкаської облради, що виступала поручителем кредитної угоди) перед банком погасили. Звісно, що на двох вони виплатили не 1 мільйон (Хліб України погасив понад половину боргу, але решту йому платити було несила), однак саме їхні дії врятували в 2007-му році приміщення на Хрещатик,223 від розпродажу по частинам.

Ваші припущення, зроблені в червні 2014 року про події в червні 2007 року «якщо б відбулися відкриті, гласні торги чи аукціон за право будувати такі приміщення в такому місці – можна було б отримати значну більшу суму...» схожі на просторікування в народному стилі «якби у бабусі були вуса, вона була б дідусем».

У працівників відділу містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації є сумніви в законності рішення Черкаської облради, ухваленого в червні 2007 року? Дійте в законний спосіб, оскаржуйте, а не сприяйте тяганині, яка, за вашої активної участі, триває понад 7 років!

Законних підстав для заборони будівництва офісу та мансарди на Хрещатику,223 в природі не існує.

Це в –надцятий раз підтверджує фотокопія відповіді заступника начальника інспекції ДАБК в Черкаській області Кушніра, якою доповнено статтю «Отжим» по-черкаськи».

Провінція б з розумінням поставилася до Вашої позиції, якби фахівці управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА завжди й в усьому демонстрували принциповість. На жаль, є підстави вважати, що Черкаси поки що можуть лише мріяти про громадянську позицію підлеглих пана Дмитренка...

Чому набрали води в рота, коли з Європейського майдану в центрі Черкас зробили величезну парковку? Хто бив на сполох, коли під час реконструкції Соборної площі її прикрасили карикатурними фонтанчиками, які люди негайно охрестили ви пам`ятаєте чиїми яйцями? Хто узгоджував ганебну забудову скверу «Зірочка» на розі Шевченка-Героїв Сталінграду (яка вже понад 7 років обнесена глухим парканом і захаращується будяками)? Чия небридка рука узгоджувала перетворення Театрального скверу на ТРЦ? У результаті - ні скверу, ні ТРЦ, один захаращений котлован, обнесений бетонним муром? Чому...Чому...Чому...

Ваша мовчазна згода у кількох вищенаведених і – в багатьох схожих випадках – дає підстави обережно припустити, що «хто дівчину пригощає вечерєю, для того вона потім і танцює». А якщо, як у випадку з «Уманьавтодором» та «Україною-Центром», вечеря була пісною, то й вальсу не було…

І наостанок побажаємо Вам, шановні працівники відділу містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА, перш ніж неточно й не до місця перекручувати вислів Конфуція про чорну кішку в темній кімнаті, згадати іншу думку видатного сину Китаю: «якщо будеш більш вимогливим до себе, ніж до інших, то убезпечишся від ганьби».
Віримо, що не за горами часи, коли символом Вашої установи стануть принциповість, професійність та порядність. А поки що символом Вашої установи залишається «архітектор Вася», котрий чи не щодня чимчикує до ресторану на «стрєлку» з клієнтом. Серйозні питання в службових кабінетах не обговорюють...

З найкращими побажаннями, головний редактор «Провінції» Віктор Борисов
11.06.2014 19:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter