Електоральна арифметика 194-го округу

Електоральна арифметика 194-го округуЧим ближче до дня голосування, тим більше з’являється найрізноманітніших прогнозів та оцінок щодо результатів нинішніх виборів — як у розрізі партійних списків, так і по окремих виборчих округах. Зрозуміло, що вони мають різний рівень вірогідності і незаангажованості.
З-поміж різних публікацій вказаного жанру нашу увагу привернув журналістський аналіз, вміщений на сайті «Провінція» під назвою «Интриги и казусы 194-го». Привабили в ньому журналістська дотепність у характеристиках кандидатів у депутати та доволі адекватні висновки щодо завершення виборчих перегонів. Зі свого боку, маючи у розпорядженні результати соціологічних досліджень (не власного виконання, а проведених кількома різними службами), хотілося внести певні науково обгрунтовані уточнення і корективи в запропонований прогноз.
Для початку необхідно зробити кілька зауважень, необхідних для кращого розуміння читачем нашої позиції. Передовсім — про сам округ. Він цікавий для розгляду тим, що може давати «чистий» електоральний результат, оскільки населений виключно міськими виборцями, на яких майже не впливають важелі адміністративного тиску. Тут немає віддалених сільських дільниць, результати голосування на яких уже заздалегідь відомі, тощо. Далі, необхідно враховувати, що на популярність того чи іншого кандидата впливає цілий комплекс найрізноманітніших чинників: його партійна прив’язка чи її відсутність (причому популярність самого кандидата може випереджати рейтинг тієї партійної сили, яку він представляє, або навпаки), активність кандидата, пізнаваність виборцями тощо.
Отже, почнемо аналіз ситуації на 194-му виборчому окрузі з того, що практично всі опитування фіксують велику кількість виборців, які ще не визначилися зі своїми симпатіями. Таких від 30% до 40%. З одного боку, це справді багато. Проте такий стан електоральних настроїв може розглядатися як типовий для нинішнього етапу виборчої кампанії. З іншого боку, ті, що визначилися, уже складають дві третини виборців. Цього цілком достатньо, аби вималювалася загальна картина уподобань черкащан.
А має вона наступний вигляд. 12 кандидатів доволі виразно розподілися на «аутсайдерів», «середнячків» та «лідерів» виборчих перегонів. Причому такий розподіл, очевидно, вже залишиться до завершення кампанії, бо різниця між показниками популярності кожної із них доволі суттєва і має порогове значення.
У групі аутсайдерів опинилися С.Отрешко, С.Малиновський, П.Чернявський, Л.Островська та С.Трофімова, рейтинг яких коливається від 0,5% до 2%. Причини їхньої низької популярності різні, але у кожному випадку для цього можна знайти відповідне пояснення. Молодий, перспективний політик Сергій Отрешко, який уже зарекомендував себе депутатською діяльністю у міській раді та у громадській організації «Рідне місто Черкаси», потрапив в «електоральну тінь» офіційного кандидата від Партії регіонів та інших провладних кандидатів. Сергій Малиновський не має подальших перспектив з причини вкрай низького рейтингу Соціалістичної партії, яку він представляє. Самовисування Петра Чернявського було, судячи з усього, лише заради «спортивного інтересу», як чергове нагадування про свою особу. Дебютантка на політичному поприщі Леся Островська разюче не відповідає політичній партій «Україна — Вперед!», яку вона представляє (більш логічним було бачити її представницею ВО «Свобода» чи якоїсь іншої патріотичної сили). Нарешті, Світлані Трофімовій, вочевидь, не минулися даремно її дії щодо самовисування всупереч рішення Об’єднаної опозиції про офіційного єдиного кандидата.
Група кандидатів із середнім рейтингом у межах 4-7% представлена Л.Майбородою, В.Мамалигою, В.Парамоновим та А.Кондратенком. Тут можна виділити такі особливості. Любов Майборода та Володимир Мамалига, по суті, не виявляють будь-якої активності як кандидати. Тому їхні показники популярності мають насправді залишковий характер. Рейтинг Віктора Парамонова, шанованої у місті та області людини, дещо нижчий, ніж навіть загальний рейтинг Партії регіонів. Пояснити це можна тим, що в електоральному просторі округу «вималювалась» інша потужна постать провладного кандидата, яка і забирає у нього голоси виборців. Характерно також, що офіційний кандидат від Партії регіонів доволі скромно використовує великі інформаційні та інші можливості партії влади. Натомість виявляє помітну динаміку зростання рейтингу молодий представник партії «УДАР» Андрій Кондратенко. Практично не відомий більшості черкащан, він демонструє типовий приклад принципу «паротяга». Помітно зміцніла популярність політичної сили Віталія Кличка автоматично підтягує і своїх офіційних кандидатів, навіть якщо вони особисто цього і не заслужили. До речі, подібна картина спостерігалась і на виборах до органів місцевого самоврядування (правда, від багатьох своїх представників Кличко змушений був відмовитися).
І нарешті, група лідерів електоральних симпатій на 194-му окрузі виглядає наступним чином. На першому місці, з помітним відривом, опинився офіційний кандидат від об’єднаної опозиції «Батьківщина» Микола Булатецький, який має на нинішній час трохи більше однієї шостої електоральних симпатій. На друге місце досить упевнено вийшла Валентина Жуковська, яку підтримує кожний десятий виборець. Трійку лідерів замикає Віктор Білоусов з майже 9% рейтингу (чомусь цілком проігнорований у журналістському аналізі на «Провінції»). Очевидно, що ситуація у цій групі потребує більш розлогого аналізу.
Спочатку про перспективи В.Білоусова. Він знаний у місті як керівник і багаторазовий депутат міської ради, користується чималою повагою у виборців. Але його електоральне поле обмежене жорсткою партійною прив’язкою до КПУ. Тут маємо ситуацію, протилежну до «ударівця» Кондратенка: партійні показники навпаки грають на пониження. На сьогоднішній день рейтинг комуністів коливається у межах 7-8%. Отже, є нижчим, ніж популярність самого Білоусова і, відповідно, гальмує її подальше зростання. Тим самим пояснюється, чому цьому політику ніколи не вдавалося вигравати вибори міського голови. І в нинішніх виборчих перегонах він у кращому разі теж буде змагатися з тим же Кондратенком за почесне трете місце.
Досить великого успіху, як на обмежений час перебування на черкаських теренах, здобула Валентина Жуковська. На неї працюють гарний імідж (до речі, всі жінки, які кандидують на цьому окрузі, мають надзвичайно привабливий і симпатичний вигляд), потужні фінансові ресурси, професійна і злагоджена діяльність команди і, що дуже важливо для досягнення успіху, підтримка чинної влади. Здається, що після урочистого відкриття оновленого палацу «Дружба народів», ні у кого з черкащан не залишилося сумнівів щодо того, хто насправді є кандидатом від влади. Мінуси полягають в обмеженості електоральної бази. На нинішній час вона складається з працівників «Азоту» (разом із сім’ями), громадян, які завжди підтримують владу, працівників бюджетних установ, залежних від міськвиконкому тощо. Розширення кола прихильників Жуковської може відбутися шляхом зняття кандидатур Парамонова та Отрешка на її користь. Але варто враховувати, що голоси виборців при такій процедурі не завжди автоматично переходять на іншого кандидата. Крім того, керівництву «регіоналів» треба буде знайти прийнятне для громадськості пояснення подібного кроку. І найголовніше — самій В.Жуковській треба довести виборцям, що вона з’явилася на окрузі для їхньої ж користі, а не для захисту власних корпоративних інтересів.
Лідер виборчих симпатій в окрузі Микола Булатецький також має у своєму активі плюси і мінуси. До його переваг варто віднести статус офіційного кандидата від опозиції (вже це в умовах зростання протестних настроїв у суспільстві дає шанс на успіх), активне ведення кампанії, рішучий безкомпромісний характер. Але на шляху до перемоги цього кандидата бачимо чимало перепон. Передовсім варто враховувати, що на опозиційному електоральному полі, окрім Булатецького, працюють ще кілька більш чи менш рейтингових кандидатів: Майборода, Мамалига, Трофімов і навіть Островська. Тим самим розтягуються голоси виборців, зменшується його шанс на успіх. Крім того, в опозиційних лавах не спостерігається монолітності й злагодженості дій. Зростанню кількості прихильників Булатецького починає вже заважати його образ «полум’яного революціонера», який доводить свою опозиційність до влади на різноманітних «барикадах».
Отже, у межах 194-го виборчого округу склалася майже класична ситуація протиборства владного та опозиційного кандидатів. Але при цьому, справді, подовжує зберігатися інтрига завершення цього протистояння. Адже обоє кандидатів ще мають приховані резерви. Що вплине на остаточну думку наших виборців, судити важко. Але хотілось би вірити, що цей вибір буде залежати саме від їхньої волі.
21.09.2012 16:25

Автор: Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
17:19 23.09.2012 Mykola:
Стаття Масненка - кабінетний витвір. Як люди люблять "жучку" - можна дізнатись у її агітаторів - працівників "Азоту" - яких вона відправила на 2 тижні у відпустку за власний рахунок і примусила розносити листівки.. Щодо неадекватного Булатецького: його якщо не виборча , то психіатрична коміся зніме з перегонів..
14:24 23.09.2012 Klavdyj:
Голосувати за фарфорову ляльку можуть голодні, залякані адміністрацією виборці; а за політичного пройдисвіта-хама психічно неврівноважені завсігдатаї пивнушок. Черкаси - центр України і ШАРІКОВЩИНА ТУТ НЕ ПРОЙДЕ!!
23:41 22.09.2012 CompyT:
БАЛАЛАЙКУ! В команді Булатецького такий шалений кураж, що бабло їй не допоможе. Для того, щоб робити висновки, потрібно знати науково підтверджені дані соцдосліджень, а вони свідчать про те, що 78,4% тих, що будуть голосувати уже визначилась і мадама займає аж почесне 5-те місце. А Парамонов невдовзі вчинить в стилі Душейка... Нехай тішаться, ремонтують двори, завозять обладнання у лікарні, стелять дороги, транжирять общак... Тут без варіантів - Булатецький ВЖЕ ПЕРЕМІГ! З чим Вас і вітаю!
09:18 22.09.2012 Oksana_Kolisnyk:
Якщо ці ж електральні тенеденції зберігатимуться, то вибори. вважай, злиті. За всієї повги до Миколи Івановича, йому з Жуковською не впоратися. Ну завжди жінка в такому суперництві має фору. А Жуковська нічого нікому доводити не буде. Вона просто технічно, за допомогою гарно оплачуваної команди купує місто. От і все. Там ще трошки під час виборів їй у лікарнях та СІЗО допоможуть "додатковим" і "доданим" ресурсом. От і буде "чистий", ні, "чіста канкрєтний" електоральний результат.