Яка в універі наука, такий і ректор

Яка в універі наука, такий і ректорІсторія з несподіваною появою екс-губернатора Олександра Черевка в кріслі ректора Черкаського національного університету (поки що з додатком в.о, однак всі ми дорослі люди...) очікувано набуває все більшого загострення.

І фейкове повідомлення «Главкому» про конфлікт по лінії «Даценко-Черевко» - зайве тому підтвердження. Запитаєте - у чому собака поритий, чому шкандаль?

Адже екс-голова Черкаської ОДА Олександр Черевко має приблизно таке ж відношення до фундаментальної науки та освіти, як і екс-ректор Анатолій Кузьмінський. Тобто, дуже умовне.

Ви скажете, що Олександр Володимирович – заслужений економіст України, доктор економічних наук? Чиста правда.

Але в наукових колах, як відомо, багато чого вважається секретом, але ніщо не є таємницею. Відомий український громадсько-політичний діяч Черевко банально не мав часу на написання наукових статей, доповідей та дисертацій. Жодна жива людина ніколи не бачила екс-губернатора в бібліотеці Вернадського за монографією – в перерві між нарадою в Секретаріаті Президента та аудієнцією у міністра. У фешенебельному ресторані – скільки завгодно (Черевко – відомий гедоніст і сибарит). У бібліотеці – ні.

Тому чорнову роботу за майбутнього доктора наук робили добрі ельфи та феї. Одна з цих фей, яка заради наукового зростання Черевка регулярно літала в архів одного з московських внз, нещодавно теж стала ректором.

Киньте кілька каменюк у того, хто скаже, що замість прямої стежки в Храм української науки Олександр Володимирович підтюпцем прочовгав у нього через задні двері. Бо саме так сьогодні стають кандидатими і докторами наук чимало «визначних суспільно-політичних діячів».

Навіщо? Щоб створити собі запасний плацдарм на випадок, коли номенклатурний Бог повернеться до тебе філейною частиною. Українська наука і освіта – це прибутковий бізнес. Якість викладання і рівень знань студентів мають вторинне значення. Найважливіше – чи вніс студент черговий транш за навчання.

Сплатив – можна плювати у стелю, з університету тебе не виженуть, адже ти підгодовуєш...Ні, не викладачів. Керівництво внз. Ректор університету є не тільки внутрішньо багатою людиною. Він просто дуже багата людина. Спитайте в Кузьмінського чи Леги, вони знають...

Незадоволення частини колективу Черкаського національного університету виникло саме тому, що все це багатство впало Черевкові просто з неба, бо він друг Ющенка, добрий знайомий Квіта та наставник Юрія Ткаченка. А це переважить всі наукові регалії професорсько-педагогічного складу ЧНУ.

В ідеалі Черевко за жодних обставин не повинен очолювати національний університет. Де він, і де – наука?

У реальному ж житті, в умовах чинної політичної коньюктури Олександр Володимирович – нормальна кандидатура. Нічим не гірша за Кузьмінського, на господарський талант якого викладачі ЧНУ просто молилися.

Фінансовий план «збору податєй» зі студентів при Олександрові Володимировичу буде виконуватися, ремонти в аудиторіях робитимуть, гуртожитки оновлюватимуть, освітній процес буде вестися в «національному дусі». Викладачі порепетують – і припинять. Тим більше, що, порівняно з Кузьмінським, Черевко – ну просто дуже демократична людина.

Варто просто не напружуватися і спробувати закохатися в нового керівника. Яка в університеті наука, такий і ректор...

Геннадій Саприкін
31.07.2014 16:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
15:40 01.08.2014 pravdorub:
Генадію, все б так і було, якби в цей витієватий процес призначення не вмішався "мальчіш-плохіш" Коваль. Який маючи повний "одобрямс" від Ткаченка продав уже цю посаду. Ну не чекав він тут Черевка. Гроші взяті і вже поділені. Тепер запущена інформаційне знищення Черевка. Панове! Давайте робити ставки, панове: переможе молодий нувориш чи авторитетний "заслужений економіст України, доктор економічних наук".