У Черкаському медколеджі провели навчання під умовною назвою "Вибух у торговому центрі"

Стогони і крики про допомогу, десятки людей, що лежать на підлозі, лікарі, психологи та волонтери, що метушаться над пораненими – усе це не кадри із фільму жахів, а медико-психологічні навчання, організовані Управлінням ДСНС України у Черкаській області та Центром ексренної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради. Згідно легенди, рятувальники лікарі та екстремальні психологи ліквідовували наслідки вибуху у торговому центрі, внаслідок якого постраждало кілька десятків відвідувачів.

Сьогодні зранку біля приміщення Черкаського медичного коледжу, окрім звичних оку білих халатів, люди в формі рятувальників, а також багато спеціалізованих автомобілів – авто швидкої медичної допомоги, реанімобіль та машина чергової зміни оперативно-координаційного центру. Рятувальники, медики, психологи, піротехніки, представники обласного Товариства Червоного Хреста та студенти коледжу зібралися, щоб на практиці відпрацювати алгоритм надання допомоги жертвам теракту.
У Черкаському медколеджі провели навчання під умовною назвою "Вибух у торговому центрі"

Перед початком навчань відбулось відпрацювання взаємодії медичної, рятувальної та психологічної служби. Наступним етапом стала спеціальна теоретична підготовка, під час якої слухачі дізналися особливості надання психологічної допомоги людям, які перебувають у стані ступору або істерики, алгоритм проведення реанімаційних дій та зупинки кровотечі, а також прослідкувати черговість дій та різні аспекти взаємодії служб під час надзвичайної події.

- Під час будь-якої надзвичайної події першими свою роботу розпочинають професійні рятувальники. Саме вони перебувають в епіцентрі вогняної, хімічної чи іншої загрози. Якщо, наприклад, палає будинок, то з нього виводять тих, хто може ходити, виносять поранених і непритомних і передають їх медикам, які розташовуються на безпечній території. Медики проводять сортування потерпілих, розкладаючи їх на «зелених», «жовтих», «червоних» і «чорних» ковдрах. «Зелені» – це люди, які зазнали незначних поранень і потребують лише психологічної допомоги. Проте їх дуже важливо зібрати в одну групу і бажано вивести за межі місця події, оскільки, перебуваючи у стані шоку, ступору або істерики люди можуть поводитись неадекватно та «сіяти паніку», що негативно впливає на потерпілих і заважає роботі рятувальних служб. «Жовті» - це люди, які мають поранення, що не становить загрози для життя і допомога їм може бути дещо відкладена у часі. «Червоні» - це найбільш «тяжкі» поранення, допомогу яким потрібно надавати прямо на місці пригоди. А «чорні» - це ті, кому допомога уже не потрібна. Тому наше завдання – докласти усіх зусиль, щоб постраждалих з цієї категорії було якомога менше, а в ідеалі – не було взагалі, - коментує керівник медичної служби Управління ДСНС у Черкаській області Людмила Остапенко.
У Черкаському медколеджі провели навчання під умовною назвою "Вибух у торговому центрі"

Злагодженість та оперативність дій – саме такі якості продемонстрували різні служби в ході навчань. Після умовного сигналу про початок відпрацювання «легенди» керівник піротехнічної групи Управління ДСНС у Черкаській області Володимир Кравець здійснив пошук боєприпасів, які можливо не здетонували і повідомив про безпечність будівлі. За його сигналом потерпілим почали надавати допомогу психологи, медики та представники обласного Товариства Червоного Хреста. Вони за 40 секунд здійснили «сортування» кількох десятків потерпілих і продовжили роботу в групах.

- Психолог не йде на місце виникнення надзвичайної подій найпершим, проте його робота теж дуже важлива, адже, якщо правильно психологічно вплинути на потерпілого, який не зазнав травм, проте перебуває в стані «психологічної атаки», то людина не лише «візьме себе в руки», а й зможе надалі допомогти рятувальникам та медикам транспортувати важкопоранених. В ситуаціях масового ураження кожна людина – на вагу золота, тому це надзвичайно важливо, - зазначила керівник психологічної служби Управління ДСНС у Черкаській області Леся Коротяєва.
24.11.2014 16:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter