Громадська рада при Черкаській ОДА пропонує Тулубу, Черняку й Одаричу не перетворюватись на "шарікових" й не "душити" культуру, як котів

Громадська рада при Черкаській обласній державній адміністрації на останньому засіданні 16 лютого схвалила звернення, в якому виловила тривогу щодо негативних явищ навколо установ та організацій культурно-мистецької сфери Черкащини.

Голові Черкаської обласної державної адміністрації Тулубу С.Б.
Голові Черкаської обласної ради Черняку В.П.
Головам районних державних адміністрацій та районних рад,
Міським, сільським головам,
Депутатам місцевих рад усіх рівнів
Працівникам культури та мистецтв Черкаської області


Звернення
Громадська рада при Черкаській ОДА пропонує Тулубу, Черняку й Одаричу не перетворюватись на "шарікових" й не "душити" культуру, як котів


Громадська рада при Черкаській облдержадміністрації висловлює занепокоєння з приводу наростання негативних тенденцій у ставленні органів місцевої влади та місцевого самоврядування Черкащини до проблем культурно-мистецької галузі. Незважаючи на повсякчасні декларації про важливість розвитку культури і духовності, про суспільну значимість культурно-мистецького потенціалу області, практично робота більшості установ та закладів галузі, працівників культури, творчих колективів перебуває на далекій периферії уваги органів влади та місцевого самоврядування. Натомість ресурси, які знаходяться в розпорядженні установ та закладів культури, дуже часто сприймається як резерв для розв’язання інших завдань, що ставлять собі владні органи.

В силу недостатньості та недосконалості нормативно-правової бази, що стосується культурно-мистецької галузі, уявлення про ефективність її роботи та оптимальний склад мережі її установ та закладів носять часто суб’єктивно-ситуативний характер, не спираються на думку фахівців, громадську думку. В результаті владні органи та органи місцевого самоврядування при розробці та прийнятті рішень стосовно галузі культури та мистецтва часто не переймаються якістю обґрунтувань, а іноді відверто нехтують навіть вимогами власних регламентів. Таким чином не тільки ускладнюються умови для роботи установ та закладів галузі, а й зменшуються можливості громадян отримувати відповідні послуги в царині культури та мистецтва, звужується доступ до культурного надбання та до ресурсів творчого розвитку.

Яскравим прикладом цього є рішення Черкаської міської ради щодо діяльності Черкаського муніципального оркестру, обґрунтування якого звелося до однієї фрази про „раціональне використання бюджетних коштів та оптимізацію мережі закладів культури”. При тому за наявною інформацією перед внесенням питання на розгляд сесії міської ради, воно належним чином не обговорювалося профільною комісією. І, насамкінець, заявлена „оптимізація” звелася до припинення юридичної особи „Черкаський муніципальний духовий оркестр”, а питання подальшої діяльності оркестру як творчої одиниці, подальшого доступу громадськості до цього виду мистецьких послуг, а також соціального захисту працівників оркестру не знайшли відображення ні в згаданому, ні в інших рішеннях. Таким чином створений надзвичайно небезпечний прецедент для розгляду та розв’язання питань щодо будь-якого іншого закладу культури та мистецтв. І цей прецедент виглядає ще тривожніше на фоні ситуації з можливою зміною приміщень для Черкаського міського будинку культури імені Івана Кулика та дитячої музичної школи №2.

З подібних прикладів в Черкаській області можна згадати минулорічне припинення діяльності Драбівської районної центральної бібліотечної системи, нинішню ситутацію з реорганізацією відділу Черкаського обласного краєзнавчого музею в Чорнобаї у Чорнобаївський районний краєзнавчий музей тощо.

Громадська рада при Черкаській обласній державній адміністрації звертається до Вас, шановні голово Черкаської облдержадміністрації, голово Черкаської обласної ради, голови районних адміністрацій, районних рад, міські, сільські голови, депутати усіх рівнів з наполегливою вимогою надзвичайно ретельно ставитися до розробки та прийняття рішень, що стосуються діяльності сфери культури та мистецтв, забезпечуючи максимальні відкритість та прозорість, створюючи можливість для широкого консультування з фахівцями та громадськістю.

Громадська рада просить також Вас, шановні працівники культури, мистецтв, не залишати без уваги громадськості будь-який намір обмежити Ваші та Ваших колег можливості у надання послуг Вашим громадам.

Ми всі разом маємо виробити на Черкащині відмінні від теперішніх підходи до роботи культурно-мистецької галузі, виховати ставлення до проблематики культури та мистецтва як до пріоритетної та базової для суспільно-економічного розвитку кожної громади та регіону в цілому.


Схвалене засіданням Громадської ради при Черкаській ОДА 16 лютого 2012 року та в результаті електронного голосування
24.02.2012 10:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
12:12 26.02.2012 Lyudmila-Shevchenko:
Якщо вже мова про Корсунь...Можна дослідити скільки часу затрачається на виготовлення деталі, а якою мірою можна визначити затрати моральні, нервові? Заповідник один з перших в області серед музеїв вийшов на спілкування в Інтернет-просторі, один з перших взяв участь (і цю традицію продовжує) у Всесвітній акції "Ніч музеїв".Двічі на рік у художній галереї Заповідника проводитья конкурс дитячого малюнка, за підсумками якого діти отримують призи та цінні подарунки. А скільки проводиться у центральній залі музею концертів! Науковці Заповідника не сидять на місці: постійно читають лекції у міських та сільських школах,організовують та проводять різні заходи, такі як Свято вулиці, солдатської пісні, зістрічі з ветеранами, науково-практичні конференції і багато ін. Заповідник, не маючи достатньої матеріально-технічної бази, віднаходить і кошти, і час на проведення різноманітних науково-освітніх заходів. Тільки чомусь у цих заходах не приймають участі ні адміністрація району, ні районна рада. Районна газета тільки і пестрить тим, що директор нічого не робить. Але ж у заповіднику працює майже 80 осіб, і якщо "директор нічного не робить", то і працівники нічого не роблять? Заповідник входить у сімку чудес Черкащини, був представлений у проекті "7 чудес України". За всім цим стоїть Парасковія Яківна з умінням згуртувати людей навколо втілення нової ідеї, організувати і самій безпосередньо прийняти участь у роботах по прибиранню території. Прикро, що голова районної адміністрації жодного разу не взяв участь у заходах, які проводить Заповідник, можливо тоді б він змінив думку і про директора, і про Заповідник вцілому. Прикро, що він не бачив як директор нарівні з усіма білить палац, загрібає листя, чистить сніг. Прикро, дуже прикро.
10:28 26.02.2012 Oksana_Kolisnyk:
Дуже прошу всіх працівників культури - не мовчіть! Не можете в силу якихось обставин висловитися відкрито - пишіть на форуми, звертайтеся до знайомих і незнайомих журналістів, ідіть до соціальних мереж не тільки згадувати дитинство, а і для пошуку однодумців. Тільки не робіть вигляду (і не ведіться на пропозиції створювати вигляд), що все нормально. Повідомляйте також про Вашу діяльність. Вона - безцінна, хоч найчастіше неоцінена ні шаною, ні в грошах. Варто про неї говорити. Звертайтеся [email protected]
21:39 25.02.2012 LUDMILA:
У районах це питання найболючише. Подивіться, перш за все, на освітній рівень керівництва району. Про яке виховання у них ставлення до проблем культури і мистецтв може йти мова, коли в думці лише питання відмивання грошей. Яркий приклад Корсуня. Вся область знає хто такий Івашкевич і що його цікавить. Думаєте йому поле потрібно? Та він прокрутить кошти, підставить чергову людину і перейде в інший район. Так і буде перебиватися з копійчини на доларчину.
20:00 24.02.2012 Oksana_Kolisnyk:
Я вважаю, що та персоналізація, що з'явилася у доданому до звернення заголовку - абсолютно недоречна і зайва. Якби ж-то тільки від названих трьох осіб все залежало! Тут дуже давні і дуже складні проблеми. У їх вирішенні не "чортів з рогами", вибачте, треба шукати, і не крайніх. Найлегше знайти цапа відбувайла і понавішувати на нього всі гріхи. Але справі це не зарадить.