Недолюстрація

Культура в Україні фінансується за залишковим принципом. Але провідних діячів галузі це ніколи не зупиняло вести відчайдушну боротьбу за право розпоряджатися цими грошима.

Зараз на Черкащині триває процес кучкування культурних діячів навколо потенційних кандидатів в начальники управління культури. Про початок процесу Провінція писала в матеріалі «Швабра в шароварах».

Після того, як культурна громадськість Шевченкового краю забажала вручити «булаву» керівникові своєї облпрофспілки Василеві Марштупі, ми обережно нагадали, як Василь Васильович затято служив «злочинній владі» донецьких, за що отримав від неї коліном нижче попереку.
Недолюстрація

Собака лає, а караван – преться... Після «одобрямсових» зборів, піонерську активність у просуванні кандидатури Василя Васильовича демонструє …обласна профспілкова організація працівників культури, яку він же і очолює.

- Шановний Юрію Олеговичу! – йдеться у відкритому листі профспілки працівників культури. - …В умовах децентралізації та переходу усієї країни на новий «режим роботи»…В умовах переформатування виконавчої гілки Черкаської обласної державної адміністрації просимо замість управління культури створити департамент культури, туризму, релігії та національних громад…та подаємо на Ваш розгляд кандидатуру на посаду його керівника Марштупу Василя Васильовича….

Недолюстрація
Клікніть для збільшення


До листа додається витяг з протоколу «одобрямсових» зборів, де підтримали Марштупу. Цей документ у найкращих традиціях вітчизняної бюрократії підписав … Василь Марштупа.

Недолюстрація
Клікніть для збільшення

Недолюстрація
Марштупа просить підтримати достойного...


Конкуренцію невмирущому при будь-якому політичному режимі Василю Васильовичу могла б скласти Наталія Джура. Та сама Джура, що стала на чолі черкаської культури після Марштупиного фіаско. Навесні 2014-го вона написала заяву «за власним бажанням» (при очевидному власному небажанні), коли замість Сергія Борисовича прийшла команда Ткаченко-Коваля.

Однак проте її участі у конкурсі заперечують в облдержадміністрації, бо «з Тулубом працювала».

Якщо вже буквоїдствувати, то Марштупа за Сергія Борисовича працював на аналогічній посаді на три місяці довше за Джуру. Отже логічно, що якщо люстрація, то загальна. Якщо ж важливий номенклатурний професіоналізм та розуміння галузі – на відкритий конкурс всіх без обмежень.

Щоправда, схоже, що до завершення місцевих виборів долю «культурною булави Черкащини» в ОДА вирішувати не збираються. Не на часі…

PS. У контексті тривалої невизначеності з майбутнім керівником черкаської культури повідомимо про розв`язання конфлікту в Черкаській обласній філармонії, до якого дотично теж причетний Василь Васильович.

Нагадаємо, що нещодавно на нашому сайті було оприлюднене інтерв`ю керівника Черкаського народного хору Леоніда Трофименка. Леонід Миколайович розповів про конфлікт з директором філармонії Юрієм Федорякою.

Як ми вже повідомляли, що через день після виходу матеріалу, 25 вересня, заслуженому діячеві мистецтв України Леонідові Трофименку було оголошено першу за 42 роки його роботи догану. Наступного дня Трофименку через третіх осіб переказали, що директор підготував позовну заяву до суду про захист честі, достоїнства і ділової репутації, які постраждала внаслідок висловлювань Трофименка.

28 вересня Федоряка рішуче «позадкував». По-перше, вибачився перед Трофименко. По-друге, скасував розпорядження про догану. По-третє, звільнив Юрія Марштупу - брата «без 5 хвилин культурного гетьмана Черкащини» Василя (в інтерв`ю Леонід Миколайович розповів, що звукооператор філармонії Юрій Марштупа не виходить на роботу, але зарплату – отримує, - Пров.). Хто або що так налякало директора філармонії – питання відкрите.

Наприкінець він приватно попросив Леоніда Трофименка домовитися з «Провінцією» та зняти інтерв`ю з сайту.

Леонід Миколайович чесно спробував виконати прохання «прозрілого», але у відповідь отримав лише хвилю нерозуміння з нашого боку…

Після цього Федоряка пообіцяв Трофименку, що його інтерв`ю все одно буде знято з сайту руками…УСБУ в Черкаській області.
Недолюстрація
"Тіньовий авторитет" для СБУ Юрій Федоряка

Чесно скажемо, не знали, що директор філармонії настільки в авторитеті у спецслужби. З тремтінням у колінках чекаємо на «Пройдьомтє!» учора, сьогодні й завтра…

А поки всі на волі, спробуємо знайти і показати відео черкаського «Антимайдану», де енергійний Юрій Григорович закликає людей не допустити «фашизму» в Україні…

Просто цікаво, чому в Черкасах така вибіркова люстрація…

Кіндрат Булавін
06.10.2015 21:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter