"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка

Народні депутати, політики, державні службовці масово забудували своїми віллами береги українських річок та водойм, обмеживши високими парканами безкоштовний та безперешкодний доступ до води громадянам. Хто порушує базове право громадян, гарантоване Конституцією і Водним кодексом, та ставить свій власний комфорт вище за закон? І як на тотальну забудову прибережних захисних смуг реагують компетентні служби? Про це – спецрепортаж програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Знімальна група «Схем» вирушила у подорож річками Дніпро та Козинка.

«Просто дивує безгосподарність, яка була допущена під час активної забудови Дніпра. Це було заборонено, але цієї норми ніхто не дотримувався. Відбувся дерибан, на який влада заплющила очі, бо найчастіше сама була задіяна», – каже Олександр Соколенко, еколог громадської організації «Національний екологічний центр України», якого «Схеми» запросили долучитися до рейду, оглядаючи «бетонні береги» Дніпра, забудовані віллами.

«Сінокосіння» депутата Ничипоренка


Невідомі охоронці забороняють знімальній групі «Схеми» виходити із човна на берег поруч із будівлями народного депутата України групи «Відродження» Валентина Ничипоренка. Хоча, відповідно до Конституції, кожен громадянин має право будь-де пройти до берега української річки. Ділянки, які орендує депутат, розташовані в Гнідині Бориспільського району на Київщині.

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка
Ділянки, які орендує депутат Валентин Ничипоренко


Юрист Богдан Боровик підтверджує, що це незаконно: «Це берег річки, ця земельна ділянка не може належати приватній особі. Вона може бути лише у власності – в цьому випадку держави, тому вони не мали права забороняти ходити по берегу».

Представники влади про порушення знають. Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Київській області у квітні 2007 року зобов’язало Ничипоренка забезпечити вільний доступ громадян до води.

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка
Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Київській області зобов’язало Ничипоренка забезпечити вільний доступ громадян до води


Землю у Гнідині впритул до берега депутат отримав під конкретне цільове призначення «сінокосіння».

На ділянці, отриманій під сінокосіння, тепер височіє цілком приватний маєток.

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка
Ділянки, які орендує депутат Валентин Ничипоренко у Гнідині Бориспільського району на Київщині


При цьому депутат Валентин Ничипоренко у заяві, в якій просить розширити ділянку, написав: «Надана мені ділянка використовуються виключно за цільовим призначенням. А саме сінокосіння трав для заготівлі сіна. Я звертаюся до вас з проханням розширити дану земельну ділянку, оскільки кількість заготовлених кормів є недостатньою для коней, яких я утримую. На земельній ділянці, що надається мені у власність для садівництва, крім вирощування садових культур, фруктових дерев, буду вирощувати птицю (кури, качата), також кроликів. Дана діяльність буде основним засобом прожиття, тобто забезпечуватиме сім’ю фруктами та м’ясом».

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка


Голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський обурюється: «Чому надали от цьому Валентину Миколайовичу конкретно, а, переконаний, відмовили десяткам, якщо не сотням інших людей, які просили землю?».

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка
Голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський


Хто дозволив депутату звести маєток на землі для сінокосіння та обмежити громадянам прохід до води? У Державній архітектурно-будівельній інспекції поінформували, що дозволів на будівництво і берегоукріплення на земельні ділянки пана Ничипоренка не надавали.

«Не реєструвалася декларація про початок будівництва, ні декларація про готовність об’єктів до експлуатації», – зазначив у коментарі «Схемам» Олександр Коломієць, директор департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області.

Окрім того, що це використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, це ще й порушення обмежень на господарську діяльність у прибережній захисній смузі, бо в одному з погоджень чітко вказано «прибережно-захисна зона».

Сам народний депутат Ничипоренко переконував журналістів «Схем», що у прибережній смузі нічого не побудовано: «Нема там нічого у прибережній смузі. Ви коли задаєте питання, ви подивіться, скільки там метрів до захисної смуги. Там понад 100 метрів. Там, де забудовано, це забудовано на території, яка під будівництво, – більш ніж 100 метрів. Там стояла якась будівля з часів Радянського Союзу».

"Сінокосіння" нардепа Ничипоренка
Народний депутат групи «Відродження» Валентин Ничипоренко


Окреме питання – скільки при цьому отримує держава від депутата за оренду цієї землі площею 1 гектар на річці Дніпро. З угоди між Бориспільською райдержадміністрацією та народним депутатом стало відомо, що депутат за це платить державі... три гривні на місяць.

Оскільки у народного депутата в оренді дві однакові за розміром земельні ділянки на річці Дніпро, то загалом виходить, що він сплачує за неї шість гривень орендної плати на місяць.

Сніжана Павлова, головний архітектор Бориспільської райдержадміністрації, зазначає, що угоду із Валентином Ничипоренком уклали на підставі «законодавства, яке діяло на той час».

«Якщо там встановлено факт нецільового використання земельної ділянки – існують відповідні органи, про які я говорила. В адміністрації створена комісія. Якщо надходить якась скарга, то комісійно здійснюються виїзди і фіксується факт порушення, на нашу думку», – зауважила Сніжана Павлова.

І додала, що за час її роботи на невідповідне використання землі Ничипоренком ніхто не скаржився...

Радіо Свобода
11.08.2016 13:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter